Perşembe, 16 Mart 2023 00:01 tarihinde yayınlandı.
Gösterim: 1343
Kentsel dönüşümde yüzde 51 çıkmazı
Halk arasında kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa uyarınca riskli yapı tespiti kesinleşen taşınmazların yıkılıp yeniden yapılması için maliklerin hisselerinin en az 2/3 çoğunluğu ile karar alması gerekiyor. Ayrıca son değişikle birlikte toplantı çağrı zorunluluğu ortadan kaldırıldı.
Özellikle tek bir hissedarın bile taşınmazının riskli yapı tespitini yaptırma yasal hakkı varken riskli olduğu kesinleşmiş fakat 2/3 hisse çoğunluğu sağlanamayan pek çok bina mevcut. Riskli yapı olduğu kesinleşen binalara 6306 sayılı Kanunun 5.maddesinin 3.fıkrasında 60 günden az olmamak üzere verilen süre ve diğer ek süreler sonunda güçlendirme projesi hazırlatılarak güçlendirme ruhsatı alınmadığı takdirde riskli yapının elektrik, su, doğalgaz enerji kesme işlemleri idarece yapılarak insan ve eşyadan tahliyesi gene idare tarafından sağlanıyor.
Bu süreçte 2/3 hisse çoğunluğunu sağlamak kimi zaman zor olup uzun zaman aldığından ve anlaşmazlıklar olduğundan bu çoğunluğun özellikle %51’e indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İzmir Depreminden sonra da bu önerimizi dile getirmiştik. Kahramanmaraş merkezli depremden sonra yaşadığımız büyük acı ve kayıplar sebebiyle tüm Türkiye genelinde acil önlem planı hazırlanmasına rağmen karar alma mekanizması vatandaşa bırakıldığından süreçle ilgili aksaklıklar devam etmektedir. Bunun için vatandaşlar arasında birçok hukuki ihtilaf ve anlaşmazlıklar olduğudan süreci hızlandırmak adına kanunda ve uygulama yönetmeliğinde değişiklikler yapılmalıdır.